Dan D i logistika

2020-05-02

Neorganizirana logistička podrška savezničkim vojnim snagama poslije dana D, odnosno iskrcavanja u Normandiji 6. Juna 1944.g., kao i jako razdužene komunikacije za opskrbu izazivale su velike poteškoće normalnoj opskrbi municiojm i pogonskim gorivom.

Zapravo ciljevi operacije u prvih 40 dana bili su sljedeći:

  • uspostavljanje čvrstog mostobrana koji bi se oslanjao na gradove Kaen i luku Šerbur koja je bila od posebnog značaja za saveznike zato što su u nju mogli da pristaju veliki transportni brodovi;

  • proboj izvan mostobrana i oslobađanje Bretanje i njenih atlantskih luka, a zatim napredovanje do linije oko 190 km jugozapadno od Pariza, prekoL'Avra i Le Mana do Tura.

Međutim proboj iz Normandije krajem kolovoza 1944. godine, zajedno s desantima u južnoj Francuskoj doveo je do toga da saveznici napreduju prema Njemačkoj brže nego što je predviđeno. Ovo brzo napredovanje, u kombinaciji s činjenicom da saveznici nisu u svojim rukama držali ni jednu pomorsku luku sposobnu da primi velike transportne brodove, za saveznike je predstavljalo ogroman problem vezan za opskrbu.

Osim privremene luke Malberi, uspostavljene u Normandiji i izravnih iskrcavanja iz desantnih brodova na plaže, jedina duboka luka koju su saveznici držali u svojim rukama bila je Šerbur, u blizini mjesta gdje je izvršena prvobitna invazije.

Luka Antwerpen u Belgiji je osvojena znatno kasnije nego što je to bilo planirano i bila je oštećena prilikom osvajanja. Njemačke snage su zadržale kontrolu nad nekoliko važnih luka na obali La Manchea sve do svibnja 1945. Godine. One luke koje su pale u ruke savezničkih snaga tijekom 1944. godine su bile sabotirane da bi saveznicima bilo onemogućeno da ih odmah koriste.

Obimno uništavanje francuskuh pruga prije dana D, koje je proveo Francuski pokret otpora s namjerom da se Nijemcima onemogući kretanje, sada se pokazalo jednako štetnim za saveznike, zato što je bilo potrebno vrijeme da se poprave pruge i mostovi.

Sustav kamionskog transporta, poznat kao Red Ball Express je bio uspostavljen da bi se zalihe dopremale do jedinica na liniji fronta; međutim, za svaki litar goriva koji je dopreman na liniju fronta u blizini granice s Belgijom, bilo je trošeno pet litara goriva.

Ova situacija s opskrbom je zaustavila veće savezničke ofenzive do kraja listopada, jer je trebalo vremena da se stvore zalihe.