Funkcioniranje logističkih firmi u Grčkoj u vreme pandemije

2020-05-02

Zbog pandemije mnogi procesi u lancu opskrbe već rade na novi način jer velike kompanije provode planove za upravljanje rizikom, kaže predsjednik Helenskog logističkog društva, Sjeverne Grčke, profesor Dimitris Vlahos.

Grčke su tvrtke, dok su provodile planove za kontinuitet poslovanja, poduzele različite mjere, poput podjele zgrada u dvije ili tri manje zone, tako da zaposlenici ne dolaze u kontakt jedni s drugima, slijedeći preporuke države.

Očito je da tvrtke koje posluju neprestano su iz prehrambene industrije, kao i drugi proizvođači u lancu opskrbe supermarketa, dok u drugim sektorima, s pretežno industrijskom robom, još uvijek postoje narudžbe u tijeku, ali moguće je da će uskoro biti prisiljeni obustaviti rad kad odmah se izdaju naredbe ", objašnjava gospodin Vlahos.

Budući da je sektor 3PL izravno povezan s industrijskom proizvodnjom i trgovinom, kada te industrije zaostaju, pad se odmah odražava i na nju. Prijevoz je već smanjen. Vrijeme koje će trebati da se situacija vrati u normalu, nitko to ne može znati ili izračunati točno. Trenutno upravljamo sadašnjošću ", rekla je profesorica.

Vlada Helenske Republike usvojila je šezdeset mjera podrške za privatni sektor. Promet i logistika također su obuhvaćeni tim mjerama, kroz isplatu zajamčenih plaća zaposlenima i to na način da se novac uplaćuje izravno na račun zaposlenika, kao prevencija posljedica pandemije.

Grčka udruga prometnih tvrtki (PEED) zahtijeva dodatne mjere i podsticaje kao što su: smanjenje ili subvencioniranje zakupa u zatvorenim i otvorenim skladištima, zamrzavanje kredita po mjesecima u kojima traju posebne mjere i subvencioniranje kamata na kredite.

Ispod je poveznica koja prikazuje zadržavanja na graničnim prelazima u realnom vremenu https://covid-19.sixfold.com/.

Dipl. oec. Mirjana Stevanović