CARGO POJMOVNIK: Distributivni kanal (Fizički + Trgovački)

2020-05-02

Dobro strukturirana mreža / distribucijski kanal (LOGISTICS - DISTRIBUTION CHANNELS) roba sastavljena je od fizičkog i trgovačkog kanala.

Fizički distributivni kanal: Uključuje način i sredstva kojima se proizvod fizički prenosi iz proizvodne točke do završne točke potrošnje. Sadrži infrastrukturu, skladištne centre kroz koje prolazi proizvod i sredstva koja se koriste za prijevoz (distribuciju). To u osnovi se odnosi na Supply Chain Management i cijeli niz povezanih funkcija.

Trgovački distributivni kanal: Uključuje "nefizičku" stranu distribucije proizvoda, odnosno cijene nabavke i prodaje proizvoda, pregovaranje, vlasništvo nad proizvodima, ali i vrlo važne odluke koje se odnose na kojim mjestima će proizvod biti prisutan na tržištu. Tim funkcijama se bave direkcije za prodaju i marketing.

Ciljevi dobro strukturirane distribucijske mreže / distributivnog kanala su:

  • Najniži mogući trošak (uključujući i zaštitu okoline)
  • Osiguravanje visokog kvaliteta proizvoda
  • Maksimalna razina usluge za korisnike
  • Maksimalna fleksibilnost distribucijskog kanala

Neophodna je suradnja odgovarajućih direkcija koje se bave trgovačkim distributivnim kanalom (direkcija prodaje i marketinga) i fizičkim distributivnim kanalom (direkcija za logistiku) s ciljem određivanja prodajnih mjesta, izvodljivih sa aspekta koštanja, i sa učinkovitom opskrbom istih kroz odgovarajuće upravljanje zalihama, skladištenjem, transportom i distribucijom.

Ciljeve distributivnog kanala za jednu tvrtku određuje uprava tvrtke imajući u obziru strateške ciljeve koje ista postavlja. Tipičan primjer je kompanija Coca-Cola, čiji je cilj bio postaviti proizvod na udaljenosti dva koraka od mjesta potražnje. Tvrtke su one koje definiraju standarde usluge za korisnike i stoga - distribucijske sustave.

Tipovi trgovačkih distribucijskih kanala:
1) Široki ili Opsežni - Proizvod se prodaje u što više prikladnih kako maloprodajnih tako i veleprodajnih mjesta. Ovaj tip je pogodan za proizvode kao što su bomboni, bezalkoholna pića, kruh, cigarete i slično, gdje je primarni čimbenik koji utječe na odluku o kupnji - lakoća doći do proizvoda.
2) Specijalizirani - Kada se jedan rijedak proizvod daje specijaliziranom zastupniku da to distribuira u određenom zemljopisnom području. Takvi proizvodi su luksuzni auti, neke marke namještaja, odjeća visoke mode itd. Ovdje je potrošač spreman za prevladavanje teškoća neke udaljenosti s ciljem zatražiti proizvod.
3) Selektivni - broj kanala kojim se može distribuirati proizvod je ograničen, ali ne kao kod specijaliziranih tipova distribucije. Tvrtke koje imaju renomirane proizvode obično koriste selektivni tip distribucije.

Iz knjige (na grckom jeziku):
«Supply Chain, Logistics & Customer Service» od prof. Georgios Malindretos