LTL zbirni prijevoz robe

2020-05-02

     Ovaj post pokriva neke ključne činjenice o LTL-transportu (Less-than-TruckLoad => prijevoz manjih pošiljaka u grupnom transportu pošiljaka) koje biste trebali imati na umu kada planirate uvoz ili izvoz komercijalne robe.

Odgovara na pitanja poput:

 • Što je LTL prijevoz?

 • Kome je namjenjeno?

 • Kada se može očekivati isporuka robe?

 • Kako izračunati cijenu LTL transporta?

S odgovorima na ova pitanja moći ćete procijeniti je li LTL cestovni prijevoz najbolja opcija za vašu robu u usporedbi s FTL prijevozom.

ŠTO JE LTL?

Sukladno gore navedenom u uvodu, može se zaključiti da LTL prijevoz ima posebno smisla kod manjih pošiljki. Budući da utovarni prostor u kamionu iznosi 13,6 m (ili više), a vaša roba zauzima manje prostora od toga, nećete pogriješiti ako se odlučite za skupni prijevoz robe (osim ako iz opravdanih razloga ne koristite skuplju opciju prijevoza).

Najlakši način za organizirate LTL transport je unajmljivanje špeditera. Mi Vam možemo pomoći u tome na jednostavan i brz način.

Na temelju vašeg on-line upita odmah možete dobiti internetsku ponudu. Pomoći ćemo Vam da provjerite je li dokumentacija u redu, što posebno može biti korisno ako je ovo Vaša prva međunarodna pošiljka. Stojimo Vam na raspolaganju i za pronalaženje najučinkovitijeg i ekonomičnijeg načina za prijevoz vaše robe.

KAKO organizirati prijevoz svojih roba?

Bez obzira na odluku, kada odaberete tvrtku koja će obavljati skupni prijevoz, imajte na umu sljedeća pitanja:

• Je li vozni park ili vozilo koje se koristi u prijevozu redovito servisirano kao i teretni prostor?
• Je li postoji opcija transporta "od vrata do vrata" (tj. od pošiljatelja do primatelja) ako vam zatreba?
• Također, zatražite reference od postojećih klijenata s kojima organizator prijevoza surađuje
• Da li postoji mogućnost carinjenja vaše robe?

Najbolji prijevoznici LTL-a mogu odgovoriti sa "da" na sva gore navedena pitanja I mogu se pobrinuti za Vašu pošiljku tijekom cijelog putovanja. Važno je i pitati se o strukturi cijena koju primjenjuje vaš špediter, ali najprije ćete možda htjeti naučiti osnove funkcioniranja LTL tarifnih stopa.

CJENIK LTL PRIJEVOZA

Budući da će vaša LTL pošiljka podijeliti utovarni prostor kamiona s teretom koji pripada drugim kupcima, obračun troška može biti složeniji nego kod punog tereta.

Prvo, postoji više učesnika koji se uključeni u transportni proces. Drugo, prijevozničke i / ili špediterske tvrtke moraju izračunati cijenu za svakog kupca na pošten i dosljedan način.

Cijena skupnog prijevoza roba ovisi o nekoliko čimbenika, prvenstveno uključujući:
• Vrstu robe koja se prevozi,
• Dimenzije vaše pošiljke (širina, dužina i visina),
• Odredište gdje se prevozi roba
• Količinu i težinu robe

U većini slučajeva količina robe koja čini vašu pošiljku određivat će cijenu LTL cestovnog prijevoza.

Ponekad mogu biti dodatni troškovi prijevoza od pošiljatelja do skladišta, i od skladišta do primatelja ili krajnjeg korisnika.

U cijenu prijevoza mogu se uključiti i druge naknade, poput naknada za dokumentaciju.

KLJUČNE karakteristike LTL prometa

Pored odabira pravog partnera koji će upravljati Vašom pošiljkom, imajte na umu i ostale elemente prije nego što odlučite odgovara li ova vrsta prijevoza vašim potrebama:

 • Vrijeme tranzita

LTL transport obično traje nešto duže nego FTL. Za skupni transport računajte između 3 i 7 dana više od uobičajenog vremena tranzita iz sljedećih razloga:

 1. Moguće je da će se vaša roba prvo smjestiti u skladište, tako da se može kombinirati s drugim pošiljkama, koje će se prevoziti istim prijevoznim sredstvom.
 2. Nakon nekoliko dana u skladištu, Vaša će se roba ukrcati s ostalim pošiljkama.
 3. Po dolasku na odredište, roba može biti uskladištena u carinskom skladištu radi obavljanja carinjenja i tek nakon toga šalje se na prijevoz do krajnjeg odredišta.
 4. Također imajte na umu da na vrijeme tranzita također utječe gustoća prometa duž rute, zabrane prometa I granični prijelazi.
 • Dijeljenje odgovornosti

Kad odaberete prijevoz robe putem LTL, imajte na umu da svi kupci snose odgovornost za siguran prijevoz tereta. To je vrlo važno za razumijevanje, jer bilo kakvo neslaganje u dokumentima dovodi do zadržavanja kamiona, zbog čega će rok isporuke svih pošiljaka biti dulji od planiranog.

 • Važnost pakiranja

Budući da će vaša roba dijeliti utovarni prostor s drugim robama u vozilu i postoji mogućnost premještanja robe u carinsko ili obično skladište, posebno vodite računa o tome kako pakujete pošiljku.

Zaštitite robu odgovarajućim pakiranjem kako biste izbjegli kvarove i lomove. Također možete uzeti u obzir mogućnost dodatnog osiguranja za svoju robu da biste izbjegli rizike.

DODATNE ČINJENICE O LTL PRIJEVOZU ROBE

Ovdje smo podijelili neke osnovne podatke o LTL prijevozu tereta kao mogućnosti prijevoza. Ima još mnogo činjenica koje ćete saznati i naučiti posebno od dobrih špeditera koji će vas voditi kroz cijeli postupak.

Mi pomažemo našim kupcima u odlučivanju na koji način transportirati robu na ekonomičan način, uspoređujući troškove otpreme robe s drugim načinima prijevoza.

To je važno jer je ponekad najjeftinija opcija - ili čak najbrža -
nije uvijek ona koju očekujete.

Da biste saznali više o našim LTL uslugama ili dobili ponudu, obratite se našem timu. Bit će nam zadovoljstvo surađivati s Vama i zadovoljiti Vaše potrebe.

Dipl. oec. Mirjana Stevanović