ŠTO TREBATE ZNATI O PRIJEVOZU VILIČARA?

2020-05-02

 Viličari su jedan od najčešćih dijelova teške opreme. Potrebni su u većini industrija što potrebu za njima čini još većom.

Zbog velike potražnje za viličarima, javlja se i potreba za uslugama prijevoza. Slanje viličara je rizičan posao, ali ništa sa čime profesionalci ne mogu da se snađu.

Ako imate viličar koji želite prevoziti, slijede savjeti koji Vam mogu pomoći da najbolje iskoristite ovaj poduhvat.

1. Odabir pravog suradnika

Kad odabirate pravog partnera koji će organizirati prijevoz vaše, u ovom slučaju zahtjevne pošiljke, pobrinite se da dobro znate kome ćete vjerovati.

Iskustvo i stručnost igraju ključnu ulogu. Odaberite najbolje za ovaj poduhvat!

2. Odabir odgovarajućeg prijevoznog vozila i rute

Ovisno o dimenzijama viičara koji želite prevoziti, Vaš zastupnik u ovom poslu predložit će vam najbolju opciju, kao i put prijevoza. Dakle, morate imati ispravne dimenzije i težinu viličara. Transportna i vučna vozila moraju biti odgovarajućih veličina i kapaciteta za ukupnu masu stroja i priključaka koji se prevoze.

Svaka država ima propise temeljene na bruto težini vozila. Tereti se razlikuju od zemlje do zemlje, pa je potrebno unaprijed provjeriti zakone i propise koji se odnose na težinu, širinu, dužinu i visinu tereta za prijevoz stroja na javnim cestama, mostovima, autocestama za sve države na ruti, kako ne bi došlo do neugodnosti i dodatnih troškova ili kazni.

3. Smjernice za utovar / istovar i prijevoz viličara

 • Prije utovara treba osigurati vozilo i viličar. Tijekom prijevoza trebali biste imati osiguranje za cjelokupnu vrijednost viličara.
 • Prije utovara potrebno je provjeriti da li je viličar u dobrom stanju (to se posebno odnosi na rabljene viličare).
 • Viličar mora biti natovaren (ili pogonjen u prikolici) unatrag tako da su vilice okrenute suprotno od vozača (u slučaju nezgode, to bi spriječilo ozbiljne ozljede).
 • Viličar treba biti dobro centriran na vozilu. Nepravilna ravnoteža težine povećava vuču transportnog vozila i habanje guma. Najbolji način da se utvrdi je li teret pravilno raspoređen je vidjeti ogibljenje vozila, čime se uspostavlja ravnoteža.
 • Dovod goriva treba isključiti -potrebno je obezbjediti da spremnik bude osiguran i da se gorivo ne može isprazniti tijekom transporta.
 • Nakon utovara, viličarski kotači trebaju biti ukočeni, tj. siguran prijevoz viličara znači da: dok su prikolica i oprema za kretanje viljuškara u tranzitu, sam viljuškar mora biti siguran i nepomičan.
 • Za sigurnost je najbolje koristiti lance i pribor. Viličar treba biti pričvršćen lancima i prirubnicama, a oni pričvršćeni na rubove kamiona i treba ih čvrsto stegnuti.

4. Koliko će koštati prijevoz viličara?

Nekoliko je različitih čimbenika koji utječu na cijenu isporuke viličara, poput:

 • veličina i dimenzije - prijevoz većeg viličara koštat će više s obzirom na veličinu, što također usložnjava uvjete tijekom procesa otpreme. Prijevoz manjih viličara obično je jeftiniji, pogotovo ako postoji mogućnost slanja više viličara ili kombiniranja s drugom robom.
 • ukupna težina - težina Vašeg viličara jedan je od najvećih čimbenika koji određuju troškove prijevoza. Teški viličari će u većini slučajeva biti skuplji, dok će prijevoz manjih, lakših viličara biti jeftiniji.
 • transportna distanca - također predstavlja jedan od važnih čimbenika u određivanju cijene.
 • rokovi isporuke - hitna dostava izaziva dodatne troškove. Stoga planirajte na vrijeme. Ako je moguće, razmotrite mogućnost transporta viličara kao zbirne pošiljke. Tako ćete uštedjeti više.

5. Kako profesionalci prevoze viličar?

S ponosom možemo reći da imamo relevantna, višegodišnja iskustva u transportu industrijskih i poljoprivrednih strojeva. U prilog tome govore pozitivna iskustva naših klijenata. Ispod su neke od fotografija nedavno uspješno prevezenog viličara, jer slike govore više od riječi.

Bit će nam čast ako nam ukažete Vaše povjerenje. Za više detalja ili za ponudu, kontaktirajte naš tim ili nam pošaljite određeni upit. Bit će nam zadovoljstvo raditi s Vama i zadovoljiti Vaše potrebe.

Dipl. oec. Mirjana Stevanović