“ Last minute” пошиљке

13.12.2021

Изазови логистике у последњем тренутку

Ближи нам се крај године, сезона празника, што обавезно укључује велике куповине, али и журбу да сва роба буде на време испоручена. Овај период, по правилу, почиње од Црног петка и траје до самог краја календарске године, а за логистику је један од најпрометнијих периода у години. Иако нуди потенцијал за пословање, често се може претворити у ноћну мору, уколико ствари препустимо последњем тренутку.

Проблеми "last minute" пошиљки

У логистици, чекање последњег тренутка никада није добра идеја. 

Често доводи до журбе, те настају разни проблеми и кашњења. Уколико организација транспорта није благовремено и детаљно испланирана, врло често се може десити да роба није спремна, да се појаве грешке у документацији, кашњења у плаћању итд.

Сам крај године значи и повећану оптерећеност лука и царинарница, те чекање на граничним прелазима - околности са којима се уобичајено сусрећемо.

Међутим, ако радимо са ограниченим роковима, последице могу бити велике.

Однос понуде и тражње никада није очигледнији него у периодима када је логистика под притиском. Сви желе да се увоз и извоз одвијају за исте датуме, а простор је ограничен, што доводи до виших цена, и компликује рентабилност транспорта пошиљке.

Одређиавње рокова у таквим ситуацијама, као и хитност пошиљке могу захтевати цене које су веће од очекиване.


Савети за суочавање са "пошиљком у последњем тренутку"

Планирање унапред

Иако звучи и чини се немогућим, можемо планирати "last minute" пошиљку. 
Посебно ако говоримо о критичним датумима као што је испорука непосредно пред Божић. По правилу, овакве пошиљке су углавном веће, и доста унапред договорене.

Кључ је у организацији

Планирање "last minute" пошиљке значи организовање на време, како би се имао маневарки простор ако нешто крене крене по злу у последњем тренутку. 
Чест проблем је да роба није спремна у заказано време, али уз ранију проверу то се лако може предухитрити.

Рад са временским распонима

Веома битна ствар је да се утврди и јасно саопшти датум када роба мора стићи на одредиште и који је временски рок.
Добар шпедитер користиће ове податке чак и када ради са ограниченим роком како би осигурао да пошиљка стигне на време и по најбољој могућој цени.

Превозна средства

Чак и ако нам је врло јасно које превозно средство желимо да ангажујемо за своју робу, ванредне ситуације могу захтевати ванредне мере. 
Алтернатива или комбинација превозних средстава може бити идеална формула за осигурање да пошиљке стигну на одредиште у предвиђеном року.

Поуздан шпедитер

У ситуацијама када је испорука пошиљке хитна, добар шпедитер ће Вам убрзати процес и наћи најисплативији и најефикаснији план отпреме. 
То укључује управљање целокупним процесом: од комуникације са Вашим сарадником/ клијентом (на његовом матерњем језику), утврђивање рокова када је роба спремна, до контроле документације као и подршке око припреме исте, те резервације простора итд. 
Иако ово укључује читав процес, у основи поједностављује и убрзава испоруку, по прихватљивим ценама.

Ми у Cargo Transport Consulting Grupaciji управљамо Вашом пошиљком на начин који у потпуности олакшамо читав процес.

Наш тим са вишегодишњим искуством, успешно ће се суочити са изазовима који се могу појавити и наћи решење сходно Вашим захтевима.

Наш мото је да решење увек постоји, и ту смо да Вам понудимо, и у дело спроведемо најбољу опцију.

Уколико сте у дилеми или Вам је потребан савет, наш тим Вам стоји на располагању. На услузи смо Вам за све Ваше упите, како бисмо заједнички нашли оптимално решење за транспорт Ваше робе.

Такође нас можете контактирати на: info@CargoTransportConsulting.com.

Дипл. економ. Мирјана Стевановић