Dolazi digitalni list otpreme u Grčkoj

2024-03-28

Očekuje se da će se nacrt ministarske odluke o digitalnom listu otpreme staviti na javnu raspravu, što omogućava poreskom inspekcijskom mehanizmu praćenje prometa robe na tržištu u stvarnom vremenu, s fokusom na promet poljoprivrednih proizvoda i građevinskog materijala, gde se najviše slučajeva poreske evazije identifikuje.

Izdavanjem digitalnog lista otpreme putem platforme myDATA, svi podaci o transakciji će se prenositi Poreskoj upravi. Na ovaj način, nadziraće se promet proizvoda, a kontrolni organi će u stvarnom vremenu znati šta se kreće i gdje ide.

Radi se o sistemu elektronskog praćenja proizvoda koji se promoviše, što je korisno "oruđe" za kontrolne organe kako bi u stvarnom vremenu znali vrstu, obim, vrijednost, način i odredište tereta, jer su slučajevi identifikovani kada su neka drugačija roba bila navedena u listu otpreme i drugačije su se prenosila

.Predloženi nacrt će odrediti opseg primjene, datum početka primjene novih pravila, sadržaj digitalnih dokumenata prometa, kao i obveze i specifikacije koje bi trebalo da ispune profesionalci i poduzeća.

https://www.supply-chain.gr/