Функционисање логистичких фирми у Грчкој у време пандемијe

02.05.2020

Због пандемије, многи процеси у ланцу снабдевања већ раде на нови начин, јер велике компаније спроводе планове за управљање ризиком, каже председник Хелленског логистичког друштва Северне Грчке, професор Димитрис Влахос.

"Грчке компаније, примењујући планове за наставак пословања, предузеле су различите мере, као што су нпр. подела објеката на две или три мање зоне, тако да запослени не долазе у међусобне контаке, поштујући препоруке државе.

Очигледно је да компаније које послују непрекидно су из прехрамбене индустрије као и други произвођачи у ланцу снабдевања супермаркета, док у осталим секторима, са претежно индустријском робом још увек имају наруџбине у току, али могуће је да ће ускоро бити присиљени да привремено обуставе рад, када се изврше тренутни налози ", објашњава господин Влахос.

Пошто је сектор 3ПЛ директно повезан са индустријском производњом и трговином, када те индустрије заостану, пад се одмах одражава и на њу. Транспорт је већ смањен. Време које ће требати да се стање врати у нормалу, нико то не може тачно знати или израчунати. Тренутно управљамо садашњошћу-изјавио је професор.

Влада Републике Грчке је донела сијасет мера подршке приватном сектору. Транспорт и логистика су такође обухваћени овим мерама, кроз исплату загарантованих зарада запосленима и то на начин да се новац директно уплаћује на рачун запослених, као превенција последица пандемије.

Асоцијација транспортних компанија Грчке (ПЕЕД) захтева додатне мере и подстицаје у овој области, као што су: смањење или субвенција закупа у затвореним и отвореним магацинима, замрзавање кредита за месеце у којима трају посебне мере као и субвенционисање камата по кредитима.

У наставку је линк који приказује задржавања на граничним прелазима у реалном времену https://covid-19.sixfold.com/ .

Дипл. екон. Mирјана Стевановић