Шта треба да знате о транспорту виљушкара?

02.05.2020

Виљушкари су један од најчешћих комада тешке опреме. Потребни cу већини индустрија што потребу за њима чини још већом.

Због велике потражње за виљушкарима, постоји и потреба за услугама транспорта. Слање виљушкара је ризичан посао, али ништа са чиме професионалци не могу да се снађу.

Уколико имате виљушкар који желите транспортовати, у наставку текста су савети који могу помоћи да се овај подухват обави на најбољи начин.

1. Избор правог сарадника

Приликом одабира правог партнера који ће организовати траспорт Ваше, у овом случају захтевне пошиљке, проверите добро коме ћете указати своје поверење.
Искуство и стручност играју кључну улогу. За овај подухват бирајте само најбоље!

2. Избор адекватног транспортног возила и руте

Складно димензијама виљушкара који желите транспортовати, Ваш заступник у овом послу ће Вам предложити најбољу опцију, као и руту за транспорт. Зато морате имати тачне димензије и тежину виљушкара. Транспортна и вучна возила морају бити одговарајуће величине и капацитета за укупну масу машине и прикључка који се превози.

Свака држава има прописе засноване на бруто тежини возила . Оптерећења се разликује по државама, па је неопходно унапред проверити законе и прописе у вези са тежином, ширином, дужином и висином терета за транспорт машине на јавним путевима, мостовима, аутопутевима за све државе које су на рути, како не би дошло до непријатности и додатних трошкова или казни.

3. Смернице за утовар/истовар и транспорт виљушкара

 • Транспортно возило и виљушкар требају бити осигурани пре утовара.
 • Требало би да имате осигурање за целу вредност виљушкара током његовог транспорта.
 • Пре утовара, неопходно је извршити проверу да ли је виљушкар у добром стању (ово се посебно односи на половне виљушкаре).
 • Виљушкар треба бити утоварен (односно у приколици вожен) уназад, како би његове виљушке биле окренуте супротно од возача транспортног возила (у случају незгоде, ово би спречило тешке повреде).
 • Виљушкар треба бити добро центриран на возилу. Неправилна равнотежа тежине повећава вучу транспортног возила и хабање гума.Најбољи начин да се утврди да ли је терет правилно распоређен је да се види огибљење возила чиме се утрврђује да је уравнотежен.
 • Довод горива треба бити искључен-треба осигурати да је резервоар обезбеђен, те да гориво не може да исцури током транспорта.
 • Након утовара точкови виљушкара требају бити укочени, односно безбедан транспорт виљушкара подразумева да: док су приколица и опрема за кретање виљушкара у транзиту, сам виљушкар треба да буде сигуран и непокретан.
 • За сигурност најбоље је користити ланце и додатке. Виљушкар треба бити учвршћен ланцима и прирубницама, а они причвршћени на ивице камиона, и требају бити добро затегнути.

4. Колико ће коштати транспорт виљушкара

Постоји неколико различитих фактора који утичу на цену испоруке виљушкара, као што су:

 • величина и димензије - транспорт већег виљушкара коштаће више, с обзиром на габарит, што донекле отежава и услове током процеса отпреме. Транспорт мањих виљушкара је обично јефтинији, посебно ако постоји могућност слања више виљушкара или могућност комбиновања са другом робом.
 • укупна тежина - тежина Вашег виљушкара је један од највећих фактора који одређују трошкове транспорта. Тежи виљушкари ће у већини случајева бити скупљи, док ће транспорт мањих, лакших виљушкара бити јефтинији.
 • транспортна удаљеност -такође представља један од битних фактора приликом одређивања цене.
 • рокови слања - хитна испорука изазваће додатне трошкове. Зато планирајте на време. Уколико постоји могућност, размислите о опцији да се Ваш виљушкар превезе као збирна пошиљка. Тиме ћете додатно уштедети.

5. Како професионалци превозе виљушкар

Са поносом можемо рећи да имамо релевантно, вишегодишње искуство у транспорту индустријских и пољопривредних машина. У прилог томе говоре позитивна искуства наших клијената. У наставку су неке од фотографија недавно успешно транспортованог виљушкара, јер слике говоре више од речи.

Биће нам част уколико своје поверење укажете нама.
За више детаља, или да бисте добили пoнуду, контактирајте наш тим или нам пошаљите конкретан упит. Биће нам задовољство да сарађујемо са Вама и изађемо у сусрет Вашим потребама.

Дипл. екон. Mирјана Стевановић