ШТА СВЕ ТРЕБА ДА ЗНАТЕ О ЛОГИСТИЦИ ХЛАДНОГ ЛАНЦА

31.07.2023

ШТА СВЕ ТРЕБА ДА ЗНАТЕ О ЛОГИСТИЦИ ХЛАДНОГ ЛАНЦА

Раст трговине на глобалном нивоу, у последњих неколико деценија, пред логистику је поставио нове задатке. Прије свега иновације у опреми и инфраструктури за транспорт и складиштење робе.

Са растом животног стандарда, расте и потреба за већим квалитетом и свјежим производима.

Ту долази до изражаја логистика хладног ланца.

Шта је логистика хладног ланца?

Логистика хладног ланца се односи на организовање и планирање транспорта и складиштења терета који захтјевају одређене температурне режиме, као и одржавање исправних захтјева за температуром и влажношћу, коришћењем одговарајуће опреме и метода транспорта.

Производи осетљиви на температуру су одређене врсте прехрамбених производа, лекови, батерије и одређени електронски уређаји, пића итд.

Температурни захтјеви за складиштењем и транспортом се разликују, зависно од врсте и карактеристике робе.

Не мора се сваки производ држати на веома ниским температурама или температурама испод нуле. Некима од њих ће можда бити потребно складиштење и транспорт на собној температури да би сачували своју текстуру и квалитет.

Суштина "логистике хладног ланца" би се тачније могла дефинисати као "логистика у контролисаним температурним условима" а основни циљ је да производ стигне безбједан и непромјењен до свог одредишта.

Логистика хладног ланца утиче на сваку фазу производа осетљивог на температуру, од његове производње, складиштења у производном погону, транспорта до складишта примаоца и складиштења у објекту примаоца робе. То често укључује неколико транспортних средстава, као и више магацина у којима се роба складишти.

Складиштење у контролисаним температурним условима

Након производње, роба се мора чувати у складишту све док се не отпреми на дистрибутивно мјесто или купцу. Складиштење одређених врста робе захтјева контролисане температуре који морају бити заштићени од температурних колебања и нестанка струје. Нестанак струје може довести до погоршања квалитета или квара робе. Зато је битно да складишта те врсте буду адекватно опремљена како не би дошло до непредвидљивих околности.

Температурно контролисан транспорт

Роба осетљива на температурне промене се искључиво транспортује возилима са опцијом контроле температуре, која су опремљена расхладним уређајима како би се испунили температурни захтјеви.

Познати су као хладњаче или фриго возила. Код њих се температура контролише помоћу преносивих расхладних јединица. Расхладни уређаји раде на дизел или на батерије. Хладњаче обично имају уређаје за праћење температуре и евиденцију који бележе и извештавају о температурним и другим условима.


Хладњача/Фриго камион
Хладњача/Фриго камион

Разлике између хладног и нормалног ланца снабдјевања

Главна разлика је у томе што се у логистици хладног ланца одржава скоро непрекинута нит жељене температуре током складиштења и транспорта робе, док у нормалним ланцима снабдјевања то није тако.

То уједно говори да је логистика хладног ланца доста сложенија, те да се таква роба мора складиштити, паковати и транспортовати под унапријед дефинисаним условима уз испуњеност низа услова.

Технологије паковања за логистику хладног ланца

За транспорт материјала који имају посебне температурне захтјеве користе се изолациони материјали као што су термо ћебад, термо кесе, изоловани панели са вакумом итд.

Термо покривачи су облоге које се користе за одржавање температуре унутар утоварног простора. Личе на фолије са мехурићима, али су направљене од чврстих изолационих материјала.

Термо кесе користе технологију која одржава производ унутрар њих хладним дуго времена.

Изоловани вакуум панели имају вакуум између два изолациона слоја. Они су обложени на зидовима утоварног простора како би заштитили робу од температурних флуктуација.

Термо покривачи
Термо покривачи

Лична заштитна опрема коју користе запослени у складишту хладног ланца, мора бити у складу са прописаним уредбама и правилима, са циљем да их заштити од хладноће и обезбеди безбједност на раду.

Материјали који се користе за паковање и складиштење производа који захтјевају контролисане услове су скупи, па свака употреба ових материјала треба бити оптимална, како би се избегло расипање истих.

Транспорт робе која захтјева контролисане температурне режиме подразумева синхронизовану сарадњу више тимова, од производње, до складишта као и транспортера уз обавезно поштовање свих прописа и услова како би производ стигао непромјењен и безбједан до крајњег потрошача.

Због захтјева који прате транспорт и складиштенје овакве робе, врло је тешко комбиновати је са робама које не захтјевају никакве режиме.

Уколико, док читате овај блог, уживате у сладоледу -сада знате да је дошао хладним ланцем снабдевања, и да је такав ланац саткан од карика које су међусобно уско повезане, и свака од њих је свој дио посла обавила одговорно и савршено.

Ма колико неки посао изгледао компликовано и тешко, крајњи циљ је увијек једноставан, а то је задовољни конзумент :)

Ми из Cargo Transport Consulting тима стојимо Вам на располагању за сва питања.

Ту смо да вас посавјетујемо и заједно пронађемо најбоље рјешење за Вас.

Контактирајте нас!