Što trebate znati o logistici hladnog lanca

2023-07-31

Štо trebate znati o logistici hladnog lanca 

Rast trgovine na globalnoj razini, u posljednjih nekoliko desetljeća, postavio je nove zadatke za logistiku. Prije svega inovacije u opremi i infrastrukturi za prijevoz i skladištenje robe.

S porastom životnog standarda raste i potreba za kvalitetnijim i svježim proizvodima.

Tu dolazi do izražaja logistika hladnog lanca.

Što je logistika hladog lanca 

Logistika hladnog lanca odnosi se na organizaciju i planiranje prijevoza i skladištenja tereta koji zahtijevaju određene temperaturne režime, kao i održavanje ispravnih zahtjeva za temperaturu i vlažnost, koristeći odgovarajuću opremu i metode prijevoza.


Proizvodi osjetljivi na temperaturu su određene vrste prehrambenih proizvoda, lijekova, baterija i određenih elektroničkih uređaja, pića itd.

Temperaturni zahtjevi za skladištenje i prijevoz variraju, ovisno o vrsti i karakteristikama robe.

Ne mora se svaki proizvod držati na vrlo niskim temperaturama ili temperaturama ispod nule. Neki od njih možda će trebati skladištenje i transport na sobnoj temperaturi kako bi sačuvali svoju teksturu i kvalitetu.

Suština "logistike hladnog lanca" mogla bi se preciznije definirati kao "logistika u kontroliranim temperaturnim uvjetima", a glavni cilj je da proizvod sigurno i nepromijenjeno stigne na odredište.

Logistika hladnog lanca utječe na svaku fazu proizvoda osjetljivog na temperaturu, od njegove proizvodnje, skladištenja u proizvodnom pogonu, prijevoza do skladišta primatelja i skladištenja u pogonu primatelja. To često uključuje nekoliko prijevoznih sredstava, kao i više skladišta u kojima se roba skladišti.

Temperaturno kontrolisan transport

Roba osjetljiva na temperaturne promjene prevozi se isključivo vozilima s opcijom kontrole temperature, koja su opremljena rashladnim uređajima kako bi zadovoljila temperaturne zahtjeve.

Poznati su kao hladnjaci ili frigo vozila. S njima temperaturu kontroliraju prijenosne rashladne jedinice. Rashladne jedinice rade na dizel ili baterije. Hladnjaci obično imaju nadzor temperature i bilježe uređaje koji bilježe i prijavljuju temperaturu i druge uvjete.

Hladnjak/frigo kamion
Hladnjak/frigo kamion

Razlike između hladnog i normalnog lanca opskrbe

Glavna razlika je u tome što se u logistici hladnog lanca održava gotovo neprekinuta nit željene temperature tijekom skladištenja i transporta robe, dok u normalnim lancima opskrbe to nije tako.

To također ukazuje na to da je logistika hladnog lanca mnogo složenija i da se takva roba mora skladištiti, pakirati i transportirati pod unaprijed definiranim uvjetima uz ispunjavanje niza uvjeta.

Tehnologija pakiranja za logistiku hladnog lanca 

Za transport materijala koji imaju posebne temperaturne zahtjeve koriste se izolacijski materijali kao što su termalne deke, termo vrećice, izolirane ploče s vakuumom itd.

Toplinski poklopci su obloge koje se koriste za održavanje temperature unutar utovarnog odjeljka. Izgledaju kao folije s mjehurićima, ali su izrađene od čvrstih izolacijskih materijala.

Termo vrećice koriste tehnologiju koja dugo održava proizvod u njima hladnim.


Izolirani vakuumski paneli imaju vakuum između dva izolacijska sloja. Obloženi su na zidovima utovarnog prostora kako bi se roba zaštitila od temperaturnih fluktuacija.

Termo pokrivači
Termo pokrivači

Osobna zaštitna oprema koju zaposlenici koriste u skladištu hladnog lanca mora biti u skladu s propisanim propisima i pravilima, s ciljem zaštite od hladnoće i osiguranja sigurnosti na radu.

Materijali koji se koriste za pakiranje i skladištenje proizvoda koji zahtijevaju kontrolirane uvjete su skupi, tako da bi svaka uporaba ovih materijala trebala biti optimalna, kako bi se izbjeglo njihovo rasipanje.

Prijevoz robe koja zahtijeva kontrolirane temperaturne režime podrazumijeva sinkroniziranu suradnju nekoliko timova, od proizvodnje, do skladišta, kao i transportera uz obvezno poštivanje svih propisa i uvjeta kako bi proizvod došao do krajnjeg potrošača nepromijenjen i siguran.

Zbog zahtjeva koji prate prijevoz i skladištenje takve robe, vrlo ih je teško kombinirati s robom koja ne zahtijeva nikakve režime.

Ako, dok čitate ovaj blog, uživate u sladoledu - sada znate da je došao s lancem opskrbe hladnom vodom i da je takav lanac napravljen od veza koje su usko povezane jedna s drugom, a svaka od njih je odgovorno i savršeno odradila svoj dio posla.

Bez obzira koliko se posao činio kompliciranim i teškim, krajnji cilj je uvijek jednostavan, a to je zadovoljan potrošač :)

Mi iz tima Cargo Transport Consulting stojimo vam na raspolaganju za sva pitanja.

Ovdje smo da vas savjetujemo i zajedno pronađemo najbolje rješenje za vas.

Javite nam se!

Dipl. oec Mirjana Stevanović
Dipl. oec Mirjana Stevanović