Долази дигитална отпремница у Грчкој

28.03.2024

Очекује се да ће се нацрт министарске одлуке о дигиталној отпремници ставити на јавну расправу, који омогућава пореском инспекцијском механизму праћење промета робе на тржишту у стварном времену, с фокусом на промет пољопривредних производа и грађевинског материјала, где се запажа највише случајева пореских прекршаја.

Издањем дигиталне отпремнице путем платформе myDATA, сви подаци о трансакцији ће се преносити Пореској управи. На овај начин, надзираће се промет производа, а контролни органи ће у стварном времену знати шта се креће и где иде.

Ово је систем електронског праћења производа који се препоручује, што је корисно "оруђе" за контролне органе како би у стварном времену знали врсту, обим, вредност, начин и одредиште терета, јер су примећени случајеви да је једна роба била наведена у отпремници а другачија се преносила.

Предложени нацрт ће одредити обим примене, датум почетка примене нових правила, садржај дигиталних докумената промета, као и обавезе и спецификације које би требало да испуне професионалци и предузећа

Извор: https://www.supply-chain.gr/ 

.