LTL - Ομαδική μεταφορά εμπορευμάτων (groupage)

Αυτή η ανάρτηση περιέχει μερικά από τα βασικά στοιχεία σχετικά με τη μεταφορά LTL (Less-than-TruckLoad => μικρές αποστολές σε ομαδική μεταφορά αποστολών, λεγόμενο groupage) που θα πρέπει να γνωρίζετε εάν σχεδιάζετε να εισάγετε ή να εξάγετε εμπορεύματα.

Απαντά σε ερωτήσεις όπως:

 • Τι είναι η LTL Transport;
 • Σε τι, ή σε ποιον προορίζεται;
 • Πώς, δηλαδή πότε αναμένεται η παράδοση αγαθών;
 • Πώς να υπολογίσετε το κόστος μεταφοράς LTL;

Με τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις, θα μπορείτε να αξιολογήσετε εάν οι LTL οδικές μεταφορές είναι η καλύτερη επιλογή για τα προϊόντα σας σε σύγκριση με τις μεταφορές FTL (που θα αποτελέσουν ένα θέμα σε μια μελλοντική ανάρτηση).

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ LTL;

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα παραπάνω στην εισαγωγή, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι η μεταφορά LTL έχει ιδιαίτερη σημασία για μικρότερες αποστολές.

Δεδομένου ότι ο χώρος φόρτωσης του συνηθισμένου μεταφορικού μέσου - φορτηγού - είναι 13,6 m (ή περισσότερο) ενώ τα αγαθά σας καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο από αυτό, δεν θα πάτε λάθος εάν επιλέξετε για τη μεταφορά εμπορευμάτων σας την ομαδική μεταφορά αποστολών (εκτός αν δικαιολογείται η χρήση ακριβότερης μεταφορικής παραλλαγής για βάσιμους λόγους).

Ο απλούστερος τρόπος να οργανωθεί η μεταφορά LTL είναι να προσλάβετε έναν διαμεταφορέα εμπορευμάτων. Μπορούμε να σας βοηθήσουμε σε αυτό με έναν απλό και γρήγορο τρόπο.

Μπορείτε να λάβετε αμέσως μια προσφορά με βάση την ερώτησή σας. Θα σας βοηθήσουμε να ελέγξετε αν η τεκμηρίωση είναι σωστή, πράγμα που μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν πρόκειται για την πρώτη σας διεθνή αποστολή. Είμαστε επίσης στη διάθεσή σας για να βρούμε τον πιο αποδοτικό και οικονομικό τρόπο για να μεταφέρετε τα προϊόντα σας.

ΠΩΣ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΤΕ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΣΑΣ;

Όποια και αν είναι η απόφασή σας, όταν επιλέγετε μια εταιρεία για μεταφορά εμπορευμάτων, να έχετε στην υπόψη σας τις ακόλουθες ερωτήσεις:

 • Αν ο στόλος, δηλαδή το συγκεκριμένο φορτηγό αμάξι που θα χρησιμοποιηθεί για μεταφορά όπως και φορτωτικός χώρος συντηρούνται τακτικά.
 • Αν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς από πόρτα σε πόρτα (δηλ. από αποστολέα έως παραλήπτη) εάν το χρειάζεστε;
 • Επίσης, ζητήστε αναφορές για υφιστάμενους πελάτες με τους οποίους συνεργάζεται ο υποψήφιος διοργανωτής μεταφορών.
 • Υπάρχει δυνατότητα εκτελωνισμού των προϊόντων σας;

Οι καλύτεροι μεταφορείς εμπορευμάτων LTL μπορούν να απαντήσουν καταφατικά σε όλες τις παραπάνω ερωτήσεις και να φροντίσουν την αποστολή σας καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

Είναι επίσης σημαντικό να ρωτήσετε για τη δομή τιμολόγησης που εφαρμόζει ο μεταφορέας σας. Αλλά, πρώτα απ' όλα, ίσως θελήσετε να μάθετε τα βασικά στοιχεία σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των ναύλων LTL.

ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ LTL ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Επειδή η δική σας LTL αποστολή θα μοιράσει τον χώρο φόρτωσης του φορτηγού με φορτία που ανήκουν και σε άλλους πελάτες, η τιμολόγηση μπορεί να είναι πιο περίπλοκη από ότι για τα πλήρη φορτία.

Πρώτον, περισσότεροι εμπλεκόμενοι συμμετέχουν στη μεταφορά. Δεύτερον, οι μεταφορικές ή διαμεταφορικές εταιρείες πρέπει να υπολογίζουν την τιμή για κάθε πελάτη με δίκαιο και συνεπή τρόπο.

Το κόστος της ομαδοποιημένης μεταφοράς εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, που περιλαμβάνονται κυρίως:

 • Ο τύπος των εμπορευμάτων που μεταφέρονται,
 • Οι διαστάσεις της αποστολής σας (πλάτος, μήκος και ύψος),
 • Προορισμός όπου μεταφέρονται εμπορεύματα όπως και
 • Όγκος και βάρος των εμπορευμάτων

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ποσότητα των αγαθών που αποτελούν την αποστολή σας θα καθορίσει το κόστος των LTL οδικών μεταφορών.

Μερικές φορές ενδέχεται να υπάρξουν επιπλέον έξοδα μεταφοράς από τον αποστολέα στην αποθήκη συγκέντρωσης και από την αποθήκη έως τον παραλήπτη ή τον τελικό χρήστη.

Επίσης και άλλα έξοδα, όπως τέλη τεκμηρίωσης, μπορούν να συμπεριληφθούν στην τιμή μεταφοράς.

ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ LTL

Εκτός από την επιλογή του σωστού συνεργάτη για τη διαχείριση της μαζικής αποστολής σας, υπάρχουν και άλλα στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν αποφασίσετε εάν αυτός ο τύπος μεταφοράς είναι ο πλέον κατάλληλος για τις ανάγκες σας:

 • Χρόνος ταξιδιού

Η μεταφορά LTL συνήθως διαρκεί κάτι περισσότερο από το FTL. Για τη ομαδική μεταφορά, να αναμένετε ότι θα διαρκέσει 3 με 7 μέρες περισσότερο από το συνηθισμένο χρόνο διέλευσης για τους ακόλουθους λόγους:

 1. Ίσως τα εμπορεύματά σας να αποθηκευτούν πρώτα σε μια αποθήκη για να συνδυαστούν με άλλες αποστολές, οι οποίες θα μεταφερθούν με το ίδιο μεταφορικό μέσο.
 2. Μετά από λίγες μέρες στην αποθήκη, τα προϊόντα σας θα φορτωθούν με τις άλλες αποστολές.
 3. Κατά την άφιξή στον τόπο προορισμού τα εμπορεύματά σας μπορούν να αποθηκεύονται σε αποθήκη τελωνειακής αποταμίευσης για να υποβληθούν σε διαδικασία εκτελωνισμού και μόνο μετά να σταλούν για μεταφορά στον τελικό χρήστη.
 4. Επίσης, λάβετε υπόψη ότι οι χρόνοι διαμετακόμισης επηρεάζονται επίσης από άλλους παράγοντες όπως: πυκνότητα κυκλοφορίας στη διαδρομή, εμπόδια κυκλοφορίας και καθυστερήσεις στα σημεία διέλευσης των συνόρων ...
 • Μοίρασμα ευθυνών

Όταν επιλέγετε μεταφορά εμπορευμάτων LTL, θυμηθείτε ότι όλοι οι αποστολείς μοιράζονται την ευθύνη για ασφαλή μεταφορά εμπορευμάτων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να κατανοήσετε, καθώς τυχόν ασυμφωνίες στην τεκμηρίωση θα έχουν ως αποτέλεσμα τη καθυστέρηση του φορτηγού, γεγονός που καθιστά το χρόνο παράδοσης όλων των αποστολών μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο.

 • Η σημασία της συσκευασίας

Δεδομένου ότι τα προϊόντα σας θα μοιράζουν τον χώρο φόρτωσης με άλλα αγαθά στο όχημα και ενδέχεται να υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς των εμπορευμάτων σε τελωνειακή ή ελεύθερη αποθήκη, φροντίστε ιδιαίτερα για τον τρόπο συσκευασίας της αποστολής.

Προστατέψτε τα αγαθά σας με κατάλληλη συσκευασία για να αποφύγετε τυχόν βλάβες και θραύσεις. Μπορείτε επίσης να εξετάσετε τη δυνατότητα πρόσθετης ασφάλισης για τα προϊόντα σας για να αποφύγετε όλους τους κινδύνους.

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ LTL ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

Εδώ έχουμε αναφέρει μερικές από τις βασικές πληροφορίες σχετικά με τις μαζικές οδικές μεταφορές σαν επιλογή μεταφοράς αγαθών σας. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που θα μάθετε ειδικά από τους καλούς μεταφορείς εμπορευμάτων που θα σας καθοδηγήσουν καθ' όλη την διαδικασία.

Εμείς βοηθάμε τους πελάτες μας να αποφασίζουν πώς να μεταφέρουν τα αγαθά τους με οικονομικά αποδοτικό τρόπο, συγκρίνοντας το κόστος της αποστολής των διατιθέμενων αγαθών με άλλους είδους μεταφοράς.

Αυτό είναι σημαντικό επειδή μερικές φορές η φθηνότερη επιλογή - ή ακόμα και η πιο γρήγορη - δεν είναι πάντα αυτή που σας συμφέρει.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις υπηρεσίες LTL ή για να λάβετε μια προσφορά, επικοινωνήστε με την ομάδα μας. Θα χαρούμε να συνεργαστούμε μαζί σας και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες σας.

Συντάκτης: dipl. oec. Mirjana Stevanovic
Μετάφραση: Sergej Ernesto Canaza Medic